Viyana | Zayıflama Hapları Satıcısı Hakim Karşısında

Avusturya’da internet üzerinden zayıflama hapları ve çayları satan Birgül A., kullanıcıların sağlık sorunları yaşaması üzerine mahkemeye çıkartıldı. Satılan zayıflama ilaçlarında insan sağlığına zararlı karışımlar olduğu tespit edildi.

Viyana | Zayıflama Hapları Satıcısı Hakim Karşısında

Viyana Favoriten’de bir çiftin, kısmen zararlı maddelerle yapılmış, kilo verme ürünlerini yasadışı olarak sattığı söyleniyor. 

2014’ten beri Viyana’dan bir şirket, kilo vermeyi kolaylaştıracak Belçika ve Fransa’dan ürün ithal etti. 

Bununla birlikte, “saf doğal ürünler” olarak ilan edilen haplar ve çaylar, iç pazar için onayı yoktu ve içerikle ilgili verilen bilgilerinde doğru olmadığı tespit edildi.  

Kimyasal bir analiz sonuçlarına göre, müshil fenolftalein ve açlık inhibitörü sibutramin gibi kısmen zararlı bileşenlerin haplara eklendiğini tespit edildi. 

Bunun bazı tüketiciler için kalp çarpıntısına, mide bulantısına ve baş dönmesine neden olduğu söylenir. 

Viyana’da internet üzerinden ve sözlü reklam yaparak bu hapları sattığı ileri sürülen Birgül A., uyuşturucu kanunu, dolandırıcılık ve sahtekarlık şüphesi nedeniyle salı günü Viyana Bölge Mahkemesi’de hakim karşısına çıkartıldı.  

Birgül A.’nın kocasının da suçlandığı, ancak Covid 19 enfeksiyonu nedeniyle Almanya’dan gelemediği  iddia edildi. 

Çiftin Almanya’da da yargı ile ciddi sorunları olduğu-aynı suçtan yüzlerce dava açıldığı belirtildi.  

44 yaşında Birgül A., kocasının tekstil dükkanında satıcı olarak çalışıyordu. Kilo sorunu yaşayan insanlara, hapları kendi üzerinde denediğini ve sonuca ulaştığını söyleyerek, bu şekilde zayıflama haplarını pazarladığı söylendi.  

Paket başına 50 Euro’ya satılan haplardan bir süre sonra, bazı müşteriler bulantı ve baş dönmesinden şikayetçi oldu.  

Hap kullanıcıları tarafından yapılan şikayetler sonucunda, polis olay yerine ciddi iddialarla çağrıldı ve işlem yapıldı.  

2017’de ve 2019’da bir ev araması sırasında, tekstil mağazasının arka odasında sayısız diyet hapı ve boş ambalaj bulundu. 

Mahkemede, Savcı Birgül A.’ ve kocası hakkında ciddi ticari sahtekarlıktan yargılanmalarını içeren iddianame sundu.  

Öte yandan, sanık kısmen suçlu olduğunu itiraf etti. 

Duruşma, sanığın kocası yargıç önüne çıkarılana kadar ertelendi. 

Temmuz sonunda devam edilmesi bekleniyor.  

Diğer yandan, çiftin yasadışı yollardan ve sağlıksız olduğu tespit edilen hapların, halen internet sayfalarında reklamlarının olması da mahkemece dikkate alındığı kaydedildi.  

Dikkat! 

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre internette “bitkisel” (doğal) olarak nitelenip, gıda takviyesi ve çay şeklinde satılan ürünler tehlike saçıyor…  

Özellikle zayıflattığı ve cinsel gücü artırdığı iddia edilen ilaçlar, dünyada her yıl 1 milyondan fazla kişinin ölümüne neden oluyor…  

Yine bu örgüt verilerine göre internette satışa sunulan ilaçların en az yüzde 50’si sahte…|virgül  

© heute.at

Yayınlama: 24.06.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.