Türkensturz’un bazı kısımları çöktü | Hilal kayıp

Aşağı Avusturya’da Pittental’da ‘‘Türkensturz’’ [Türk uçurumu] yapay harabenin bir kısmı çöktü. Harabenin üzerinde bulunan hilalinde kayıp olduğu ve arandığı bildirildi. Peki Türkensturz’un hikayesi nedir?

Türkensturz’un bazı kısımları çöktü | Hilal kayıp

Türkensturz [Türk uçurumu], Aşağı Avusturya Eyaletinin Buckligen Welt bölgesindeki Gleißenfeld’de [Scheiblingkirchen-Thernberg Belediyesi] yapay bir harabenin bulunduğu sarp bir kayalıktır.

Bu isim Osmanlı askerlerinin Avusturya’ya geldiği dönemde, özellikle de Osmanlının Pittental’de bulunduğu 1529 [Birinci Viyana Kuşatması] ve 1532 yıllarından gelmektedir.

İsmin kökeni hakkında kesin bir gelenek yoktur, ancak kökenleri hakkında çok sayıda efsane vardır.

Efsanelerden biri, Kasım Bey’in savaşçılarına ait olduğu söylenen bir Türk akıncı grubunun bir kızın peşinden gittiğini anlatır. Kız uçurumdan önce yana atlayınca, atlılar kayalıklardan düşmüştür. Aynı efsanenin bir başka versiyonunda ise bu kız, uçurumun önünde aniden ortadan kaybolan ve böylece Türkleri kendi sonlarına sürükleyen Meryem Ana’dır.

Başka kaynaklar ise, Asıl akıncı gruptan ayrılan akıncıları Avusturya askerleri kovalamaktadır. Akıncılar hızla bilmedikleri bir ormanda ilerlerken, bu adı geçen 600 metre uçurumdan aşağı uçarlar. Avusturya buraya bir hisar yaptırır ve adını Türklerin düşüşü anlamına gelen Türkensturz koyar.

Liechtenstein Prensi I. Johann, uçurumun yakınına 1824 yılında Türkensturz yapay harabesini inşa ettirmiştir. Bugün harabenin çevresi popüler bir gezi alanıdır. Kaya yüzü, güney otoyolu üzerinde önemli bir dönüm noktasıdır. Harabe, Türkensturz Doğa Parkı’nın merkezini oluşturmaktadır.

“Yukarı baktığımda yarım ayın eksik olduğunu fark ettim”

Belediye Başkanı Johann Lindner, hilalli kulenin bir kısmının koptuğunu doğruladı.

Lindner, “Orijinal kalıntı zaten 200 yıllık ve hilalli kısım da 60 yıllık.” Türkensturz bölgesi şimdilik kapatılmış durumda ve biz hilali arıyoruz” dedi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 20.04.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.