Türkiye seçimleri Viyana kutlamaları | “Barışçıl” ve “Gürültülü”

Viyana Belediye Başkanı Ludwig’in, eleştirilen Viyana’daki seçim kutlamalarına dair üstünkörü açıklaması da eleştirildi. Ayrıca bu konu üzerine yorum yapılması istenilmiyor.

Türkiye seçimleri Viyana kutlamaları | “Barışçıl” ve “Gürültülü”

Ludwig’e göre Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Viyana’daki zafer kutlamaları “barışçıl”

Erdoğan’ın seçim zaferi kutlamaları Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig tarafından sadece geçiştirilerek yorumlandı.

Viyana Belediye Başkanı Michael Ludwig [SPÖ], Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmasının ardından Viyana’nın Favoriten semtinde yapılan kutlamalarla ilgili yorumlarında çekingen davrandı.

Salı sabahı yapılan bir basın toplantısı sırasında kutlamaları “barışçıl” ve “gürültülü” olarak nitelendirdi. Ayrıca soruşturulmakta olan idari suçlar da var dedi.

Ludwig seçimin sonucunu değerlendirmek istemedi. Ayrıca diğer eyaletlerde Viyana’daki seçim sonucu kutlamaları hakkında yorum yapmasını da yasakladı.

Ne olmuştu?

Cumhurbaşkanlığı seçimlerini Recep Tayyip Erdoğan’ın kazanmasının ardından, AK Parti Viyana tarafından sokaklara çıkılmasın uyarısına rağmen, yüzlerce araç özellikle 10. Viyana Bölgesinde konvoy oluşturdu. Yaklaşık 500 kişilik grup Reumannplatz’ta toplanırken, araç konvoyları da meydanın yanındaki caddeden turlar yaptı.

Yüzlerce çevik kuvvet polisinin olay yerine sevk edilmesiyle müdahale edilen konvoydaki araçlara, korna çalmak ve yasaklı sembol taşımaktan para cezası kesildi.

Öte yandan yaya olarak sokağa çıkan gruplar Reumannplatz alanında polis tarafında yavaş yavaş ablukaya alındı. Suriye bayraklarının da taşındığı gösteride tekbir getiren gruba, polis geç saatlerde dağılın uyarısında bulundu.

Paralel yaşam eleştirisi

Gösterilere ilk eleştiri Avusturya Özgürlük Parti’nden [FPÖ] geldi. FPÖ lideri Herbert Kickl’e göre “fanatiklerin cüreti SPÖ ve ÖVP’nin zayıflığının ve aynı zamanda entegrasyon konusunun onlarca yıldır ihmal edilmesinin bir sonucu”.

FPÖ lideri, Paralel toplumlar giderek kendilerini Avusturya toplumundan soyutlayarak yaşamlarını sürdürüyorlar diye devam etti.

Viyana Halk Partisi [ÖVP] lideri Karl Mahrer’de Pazar akşamı yaşanan gösterilerle ilgili olarak şunları söyledi: “Türkiye’nin tartışmalı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın zaferinin ardından binlerce insan ‘kendi’ cumhurbaşkanlarını kutlamak için aniden trafiği ve kamu düzenini felç ettiğinde, durumun daha da kötüleştiğine tanık oluyoruz. Paralel toplumlar giderek kendilerini Avusturya toplumundan soyutluyor ve kendi hayatlarını yaşıyorlar. Görünüşe göre buna Viyana’nın ortasındaki Türk siyaseti de dahil.”

“İthal siyasi aktivizm”

Viyana Halk Partisi [ÖVP] lideri Karl Mahrer, “İthal siyasi aktivizm ve şiddet en güçlü şekilde kınanmalı ve yasaların tüm gücüyle cezalandırılmalıdır. Yurtdışından ithal edilen milliyetçilik entegrasyonun zıddıdır ve ülkemizde yeri yoktur” dedi. | © DerVirgül

Yayınlama: 30.05.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.