En Çok Sorulan Soru | Yılbaşı Gecesi Havai Fişek Neden Yasaklandı?

Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer (ÖVP), korona ile mücadele kapsamında, yılbaşı gecesi havai fişek atılmasının kesinlikle yasak olduğunu yeniden hatırlattı. Peki havai fişek yasağı, korona ile yapılan mücadelenin neresinde? Zaten her yıl yasak değil miydi?

En Çok Sorulan Soru | Yılbaşı Gecesi Havai Fişek Neden Yasaklandı?

Avusturya’da öteden beri yılbaşı gecesi, bazı eğlence amaçlı patlayıcılar yasaklanmıştır. 

Şimdiye kadar, F2 ila F4 kategorisindeki havai fişekler genellikle yerel bölgede veya Viyana’nın Yılbaşı gecesi gibi, daha büyük kalabalıklar yakınında patlatılması yasaklar arasında olmuştu.

Bunun yerine kalabalık alanlarda, Yıldız sıçraması, parlak bezelye ve hafif mumlar gibi F1 kategorisine giren patlayıcılar önerilir.

Yüksek sesle havai fişek-İsviçre havai fişek, bebek roketleri, volkanlar, vb. – sadece açık alan ve yüksek binalar sakınarak yapılmalıdır.

F3 havai fişekleri kullanımında, yaş sınırı ve piroteknik sertifika zorunludur.

F4 roketleri, mermi bombaları, yangın kapları veya paraşüt füzeleri de dahil olmak üzere önemli bir tehdidi temsil eder. Sadece gerçek profesyoneller bu tür fişekleri tutuşturmalıdır.

2020-2021 Yılbaşı Gecesi

İçişleri Bakanı Karl Nehammer (ÖVP) ve Belediyeler Birliği Başkanı Alfred Riedl, yılbaşı gecesi yerel alan dışında dahi havai fişeklerden kaçınılması çağrısında bulundu. 
Bu, sağlık personelini rahatlatabilir ve çevreyi koruyabilir dendi. 

Riedl, yıl dönüşü için katı bir tecritte bir istisna olmadığından, Salı günü yaptığı bir yayında “insanları bu yıl havai fişeklerden uzak durması için kişisel sorumluluk ve sağduyuya” davet etti. 

Yüzlerce İnsan Yaralanıyor

Yıl başı gecesi, havai fişek kazaları nedeniyle yüzlerce insan yaralanarak hastanelere akın ediyor. 
Hatta, 2019’a girilen yılbaşı gecesi, Yukarı Avusturya Eyaleti Eberschwang yerleşim bölgesinde, 17 yaşında bir genç, yılbaşı fişeğinin patlaması sonucu hayatını kaybetmişti. 

Bakanlık, her yıl olduğu gibi, acil servisler yine patlamadan, yüzdeki ve ellerdeki yaralardan, parmakların veya tüm elin kaybına kadar çok sayıda ciddi yaralanmalardan korkmaktadır.

Öte yandan, korona ile olan bağlantısı ise, her yılbaşı gecesi ülke genelinde yüzlerce insan yaralanarak hastaneye gitmekte. Bakanlık, korona sürecinde zaten fazla mesai yapan sağlık sektörüne, bu şekilde bir yük çıkarılmasından kaçınılmasını istiyor. 

Yıl Başında Polis Kontrolleri Artacak

İçişleri Bakanı Nehammer, “Polis yılın başında daha hazır olacak ve ayrıca Piroteknik Yasası hükümlerine uyumu izleyecek” dedi.

Bu yasaya göre, yerel alanda havai fişek kullanılması yasaktır.

Ancak belediye başkanları istisna yapabilir ve belediye kendi bünyesinde havai fişekler atabilir. 

Ayrıca, yerleşim alanlarının dışında, daha rahat düzenlemeler geçerlidir. 

Gürültü ve çevre kirliliğinin yanı sıra, evcil hayvanlarında korunmasını amaçlayan yasağa uymayanlara para cezası kesilecek.

Bu yıl sağlık sektörünü, havai fişek ile yaralanmalarla meşgul etmekte istenilmemekte. |virgül 

© Bild: virgül

Yayınlama: 22.12.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.