Aşı Çıkmazı, Avusturya’da İstifa Getirdi

Başbakanı Sebastian Kurz’un aşıların dağıtımı konusunda Avrupa Birliği’ni suçlamasının ve toplantı talep etmesinin gölgesinde, ülkede aşı alımından sorumlu bir üst yetkili, Pfizer/BioNTech’in elinde fazladan aşı bulunduğunu Sağlık Bakanı’na bildirmemesinden dolayı istifa etti.

Aşı Çıkmazı, Avusturya’da İstifa Getirdi

Avusturya’da aşı alımından sorumlu bir üst yetkili, Pfizer/BioNTech’in elinde fazladan aşı bulunduğunu Sağlık Bakanı’na bildirmemesinden dolayı istifa etti.

Avusturya Sağlık Bakanı Rudolf Anschober (Yeşiller), konu ile ilgili yaptığı açıklamada, ‘’Garanti altına aldığımız 31 milyon doz aşının yanında üye ülkelerin talep etmediği aşı rezervindeki dozları alma imkanının bulunduğu konusunda bilgilendirilmedim” dedi.

Kurz ve Dört Mevkidaşı AB Zirvesi Çağrısında Bulundu

Michel ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen’e gönderilen mektup, Kurz’un Cuma günü bir basın toplantısında yaptığı açıklamaların çoğunu içermekte. 

Kurz ve muadilleri Andrej Babis (Çek Cumhuriyeti), Janez Jansa (Slovenya), Bojko Borissow (Bulgaristan) ve Krisjanis Karins (Letonya), ilaç şirketlerinin aşı dozlarını nüfus oranına göre teslim etmediğini “son birkaç gün içinde keşfettiklerini” bildirdi. 

Beş hükümet başkanın mesajında, “Bu sistem böyle devam ederse, üye devletler arasında yazın büyük eşitsizlikler yaratacak ve derinleştirecektir.

Bu şekilde, bazıları birkaç hafta içinde sürü bağışıklığına ulaşabilirken, diğerleri çok geride kalacaktır. Bizim açımızdan, bu sadece anlaşmamızla değil, aynı zamanda Avrupa dayanışma ruhuyla da çelişiyor.” dendi.  

Başbakanlar mesajın devamında, AB ülkelerinin aynı zamanda aşılama kampanyalarına Aralık ayı sonunda başladığını ve AB Komisyonu’nun 2021’in ikinci çeyreği için haklı olarak ortak AB aşılama hedefleri belirlediğine dikkat çekti.

“Şimdi tüm üye devletlerin bu hedeflere ulaşmak için eşit şansa sahip olmasını sağlamalıyız.

Bu nedenle, Charles, bu önemli konuyla ilgili bir an önce bir zirve tartışması yapmaya çağırıyoruz.” İfadesi yer aldı.

Muhalefet Kurz’u Suçluyor 

Öte yandan, muhalefet partileri SPÖ ve FPÖ, Sebastian Kurz’u Avusturya’daki “aşı kaosunun” nedeni olarak görüyor.

SPÖ’ye göre Avusturya, aşı konusunda yanlış, daha yavaş ve daha ucuz ata oynadığını ancak Ocak ayında fark etti.

Muhalefet partileri SPÖ ve FPÖ, Sebastian Kurz’u Avusturya’daki “aşı kaosunun” nedeni olarak görüyor.

Sağlık Bakanlığı’na ve AB’ye yönelik saldırılar saptırma olarak değerlendiriliyor.|virgül 

© Bild: virgül 

Yayınlama: 16.03.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.