Korona Kalpazanları Vurdu

Avusturya’da 2020 yılında toplam sahte para dolaşımında yüzde 40 azalma görüldü. Avusturya Ulusal Bankası (OeNB), ‘nakit değil kartla ödeme’ çağrısının sonuçlarını açıkladı.

Korona Kalpazanları Vurdu

Avusturya’da 2020 yılında toplam 6.321 sahte banknot ele geçirilmiştir. 2019 yılında ele geçirilen sahte banknot sayısı ise 7.977 adetti. 

Sahte banknotların, gerçek banknot ile karılaştırıldığındaki değeri ise, 2020 yılı için 320.190 Euro’dur. 

Sahte banknotların, 2019’da gerçek karılığı ise toplamda 551.950 Euro olarak rapor edildi – yani yüzde 40’ın üzerinde bir azalma oldu.

Yetkililer, sahte para dolaşımının neredeyse yarı yarıya düşmesini, korona salgını nedeniyle insanların daha çok internet alışverişlerine yöneldiği ve virüsün bulaşmasını engellemek için nakit para ödeme yerine kartlı ödemeyi tercih etmelerine bağlıyor. 

En Çok Viyana’da

Viyana’nın Avusturya’da ele geçirilen tüm sahte para payı önemli ölçüde düşse bile (2020: yüzde 26,4 2019: yüzde 35,9) ile ülkede en çok sahte para dolaşımının olduğu bölge oldu. 

Viyana’da görülen düşüşün, salgın nedeniyle turistlerin Viyana’daki geceleme sayısının çok düşmesinin rol oynadığı kaydedildi. 

En yüksek ikinci sahtecilik sayısı 2020’de yine yüzde 17,8’lik pay ile Steiermark’da kaydedildi ve onu Yukarı Avusturya (yüzde 12,2) izledi.

Daha Fazla Dijital İşlem

Pandemi nedeniyle, ‘nakit değil kartla ödeme’ çağrısı sonucunda perakende ve hizmetler için günlük işlemlerde kullanılan nakit miktarı da yaklaşık yüzde 20 azaldı.

Sonuç olarak, rezervleri tutmak için kullanılan nakit miktarı keskin bir şekilde arttı. 

Avusturya’da tedavüldeki tahmini euro banknot sayısı yüzde on iki düşüşle yaklaşık 553 milyon oldu.

Ancak tedavüldeki euro banknotlarının tahmini değeri yalnızca yüzde 1 oranında düşerek 31,1 milyar Euro’ya düştü. 

OeNB, geçen yılki ilk kilitlenmeden sonra yaşanan deneyimin, nakit talebinin hızla normale döndüğünü gösterdiğini söyledi. Bu, mevcut aşamada da beklenmelidir dendi. 

Avusturya Ulusal Bankası (OeNB) tarafından yapılan açıklamada, “Eurosystem’de ve dolayısıyla da Avusturya’da dolaşımda daha fazla güvenlik özelliklerine sahip ikinci seri euro banknotlarına sahibiz ve 2020’de önemli ölçüde daha az sayıda sahtecilikte başarıyı görüyoruz,” dendi. 

“Genel olarak, Covid-19 salgını, yıl boyunca bulunan kalpazanlıkların sayısında önemli bir düşüşe katkıda bulundu.|virgül 

Yayınlama: 23.01.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.