İzmir’in hayalet köyü olarak bilinir | Lübbey Köyü

Lübbey Köyü namı diğer hayalet köy, İzmir’in en ilginç köyüdür. Sırtını Bozdağ’ların eteklerine yaslayan, gizemli olduğu kadar merak uyandıran Lübbey’in nüfusu beş kişiden oluşuyor. “Eşkıya köyü” olduğu rivayet edilen köyde bitişik düzende inşa edilen evler ufak kalelere benzetiliyor…

İzmir’in hayalet köyü olarak bilinir | Lübbey Köyü

Lübbey Köyü namı diğer hayalet köy, İzmir’in en ilginç köyü olabilir. Ödemiş ilçesine bağlı olan ve Ödemiş’e 13 kilometre, İzmir’in merkezine ise 127 kilometre uzaklıktaki bu köy, 1950’li yıllarda terk edilmiş.

Çeşitli nedenlerle halkının göç etmesi sonucu nüfusu 5’e düşen Lübbey köyü, eşsiz doğası ve tarihi yapılarıyla zamana meydan okuyor.

Osmanlı İmparatorluğu döneminde yöresinde rastlanılmayacak özgünlükte bir yerleşim yeri olarak dikkati çeken tarihi köy, taş, kerpiç ve çamur sıva karışımından oluşan evleriyle öne çıkıyor.

“Eşkıya köyü” olduğu rivayet edilen köyde bitişik düzende inşa edilen evler ufak kalelere benzetiliyor.

Cumhuriyet döneminde de uzun süre kış aylarında 300-400 civarında kişinin ikamet ettiği köy, son yıllarda halkının çoğunun ekonomik ve fiziki şartlar nedeniyle yayladaki Çamyayla Mahallesi’ne taşınmasıyla sadece 5 kişiye ev sahipliği yapıyor.

Peki Lübbey Köyü nasıl ‘Hayalet Köy’ oldu?

Lübbey Köyü, Bozdağların yamacındaki Türkmen Köylerinden biri. Köyün yazları çıktığı yaylaya elektrik gelip de Lübbey’e gelmeyince köylüler yavaş yavaş, şimdiki adı ile Çamyayla Köyü olan yaylaya taşınmışlar.

Çamyayla bakliyat yetiştirmeye elverişli arazisi nedeniyle de köyde yaşayanları oraya çekmiş. Yeni ev yapacak olanlar yeni ve verimli arazisi olan Çamyayla’yı tercih etmiş. Lübbey Köyü, hayvancılık, nar ve kestane gibi meyve yetiştiriciliği ile geçiniyormuş ancak zamanla bunlar köylünün geçinmesine yetmemiş.

Kimisi bakliyat yetiştirmek için Çamyayla’ya kimisi iş veya çocukların eğitimi için Ödemiş’e taşınmış derken köy hayalet köye dönüşmüş. Köyün özgün mimarisi, yeni binalarla kirletilmemesi, köyün yerleştiği sırtın yapısı nedeniyle zamanla fotoğrafçıların, yürüyüş gruplarının ilgisini çekmesi ile şimdi yeniden popüler hale gelmeye başladı.

Lübbey Köyü ile ilgili bir çok rivayet var. Kimisi köyü üç harflilerin bastığını ve bu yüzden köydeki herkesin kaçtığını söylüyor. Kimisi de eşkıya köyü olduğunu söylese de gerçek neden, aslında ekonomik.

Lübbey Köyü’nün geçmişinin Hellenistik döneme kadar dayandığına dair bulgular var. Bizans döneminden kalma manastır, mezarlık gibi kalıntılara da rastlanmış.

Şu an kentsel sit alanı ilan edilmiş durumda olan Lübbey’de 44 sivil mimari örneği ve 4 anıtsal yapı bulunuyor.

Yayınlama: 09.07.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.