Avusturya’da Türkçe yayınlanan haberlerde en çok okunanlar

Avusturya’da Türkçe yayınlanan haberlerde en çok okunanlar

Son birkaç yıldır mercek altına aldığımız ve son yılda ise rakamlara indirgediğimiz, “hangi haber türü daha çok okunuyor” araştırmanın sonucu, içler acısı bir tabloyu gözler önüne serdi.

Der Virgül dahil, Avusturya’da yaşayan Türkçe konuşanlara haber aktaran Viyana Haber, Avusturya Gündem, Avrupa Medya, Havadis at, Yeni Vatan, Medya Avusturya, Avusturya Günlüğü, Haber Journal, Yeni Nesil, Yeni Hareket, Welg Medya gibi haber sayfalarını takip ederek, bu sayfalarda en çok erişim sağlayan veya okunan haberleri analiz ederek sübjektif bir sonuca ulaştık.

Bazı haber sayfalarının içerik üretmesi ve bu haberlerin rağbet gördüğünü sevinerek belirtmek isteriz. Ancak bunların en çok okunan haberler arasında olduğunu söyleyemeyiz.

Avusturya’da Türkçe konuşanların en çok okuduğu haberlerin başında kuşkusuz, sosyal yardımlar geliyor.

Tecavüz ve kadın cinayetleri gibi haberlerin, “para yardımları” haberlerinden sonra en önde geldiği görüldü.

“Türk” veya “Türkiye-Avusturya” gibi başlıklarla verilen haberlerde en çok erişim sağlayan haberler arasında yer aldı.

Öte yandan, trafik kazalarında ise “kafa kafaya çarpıştı” başlıklı ve yine kaza geçirenin Türkiye kökenli olduğunu belirten başlıklı haberler, en çok okunan haberler arasında yer aldı.

Mültecilerin olumuz haberleri de çok okunanlar arasına girerek, en olumsuz ve ayrımcı yorumların yazıldığı haberler oldu.

Haber yapan sosyal medya platformlarının en çok erişim sağladığı haber aktarımları ise, içerisinde dini motiflerin işlendiği paylaşımlarda olduğu görüldü. Örneğin; Bir cuma günü mesajı veya bir Kadir gecesi mesajı, haber niteliği taşımamış olsa da erişim noktasında en önemli bir haberin önüne, manevi değer taşıdığından geçebiliyordu.

Diğer yandan bazı Türkiye kökenli Avusturyalıların oylarını alarak siyasette yer edinen siyasetçilerin tek marifeti olan, işletme açılışlarına katılımı yine en önemli haberlerin önüne geçerek okuma ve izlenmede hak etmediği yere ulaştığı görüldü. | ©DerVirgül

Yayınlama: 05.05.2024
Düzenleme: 09.05.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.