Fırtına Salzburg ve Yukarı Avusturya’da yıktı geçti

Çarşamba gecesi Salzburg ve Yukarı Avusturya üzerinden şiddetli bir fırtına geçti. Şiddetli rüzgâr ağaçları kökünden söktü ve dalları kopardı, çok sayıda itfaiye ekibi sabaha kadar çalıştı.

Fırtına Salzburg ve Yukarı Avusturya’da yıktı geçti

Fırtına özellikle Salzburg şehrinde, Flachgau’da ve Tennengau’da çok sayıda hasara yol açtı. Eyalet itfaiye komutanlığı tarafından bildirildiği üzere, 35 itfaiye ekibinden yaklaşık 800 itfaiyeci 300 olay için çağrıldı. İlk bilgilere göre yaralanan olmadı.

Fırtına Salzburg’u kasıp kavurdu: 800 itfaiyeci göreve çağrıldı

Fırtına saat 01.00’den kısa bir süre önce Salzburg’a ulaştı. Kolomansberg’de saatte yaklaşık 140 km’lik rüzgâr şiddeti ölçülmüştür. İtfaiye ekipleri çok sayıda alarm aldı. Ana odak noktası devrilen ağaçlardı. Salzburg’un Sam bölgesindeki bir kamp alanında araçlar ve karavanlar hasar gördü. Flachgau’daki Wallersee’de fırtına, boş bir yelkenli teknenin şamandıra ağırlığıyla birlikte sürüklenmesine neden oldu. Başlangıçta içinde insan olup olmadığı belli olmadığından, çok sayıda acil servis alarma geçirildi.

Kızıl Haç’a göre yaralananlar arasında bir bisikletçi de vardı. Olaydan etkilenenlere düşen ağaçlar ya da kopan dallar çarpmış, bazıları düşen nesnelerin altında kalmış ve itfaiyenin yardımıyla kurtarılmak zorunda kalmıştır.

Kızıl Haç sözcüsü Roberta Thanner APA’ya yaptığı açıklamada, “Bir kişi balkondan düştü, bir diğeri ise patlayan camdan kopan parçalarla yaralandı” dedi. Altı acil durum saat 01.05’ten itibaren sadece 35 dakika içinde meydana geldi. Operasyon alanı Großgmain’den Salzburg şehri üzerinden Flachgau’ya kadar uzanıyordu.

Salzburg’da devrilmiş ağaçlar ve uçan çatılar

Sadece Salzburg kentinde profesyonel ve gönüllü itfaiye ekipleri gece boyunca yaklaşık 60 kez göreve çağrıldı. Salzburg Belediyesi tarafından yapılan açıklamaya göre, fırtına toplamda yaklaşık 50 ağaca zarar verdi. İki troleybüs hattı devrilen ağaçlar tarafından hasar gördü ve hemen onarıldı. Rüzgar ayrıca iki çatıyı da kısmen uçurdu. Hasarın çoğu gece boyunca onarıldı.

Salzburg AG’ye göre, başta Flachgau’da olmak üzere yaklaşık 8.000 hane gece boyunca elektriksiz kaldı. “Ancak, Salzburg Netz GmbH uzmanları çok hızlı bir şekilde arzı yeniden sağlayabildiler.”

Salzburger Lokalbahn da fırtınadan etkilendi. Bir ağacın havai hatta düşmesi nedeniyle Salzburg’un ana istasyonu ile Oberndorf istasyonu arasındaki ve Oberndorf ile Lamprechtshausen arasındaki bölümler kısmen kapatıldı. Otobüslerle bir ray değiştirme servisi kuruldu. Akşam saatlerinde tüm bölümlerin tekrar geçilebilir olması bekleniyor.

Yukarı Avusturya’da fırtına sonrası 400’den fazla itfaiye operasyonu

Yukarı Avusturya’da 190’dan fazla itfaiye ekibi gece boyunca 400’den fazla olaya müdahale etti. Fırtına başta Inn ve Hausruckviertel bölgeleri olmak üzere ülkenin dört bir yanında hasara yol açtı. Eyalet itfaiye komutanlığı, ağırlıklı olarak yollardaki ağaçların temizlenmesi ve kapalı çatıların emniyete alınması gerektiğini bildirdi.

Fırtına saat 01.00’den itibaren Yukarı Avusturya üzerinde hareket etti ve saat 04.00’ten itibaren etkisini kaybetti. Ancak İtfaiye Baş Müfettişi Martin Burger, “bugün de sevkiyatlar olacak” dedi. Gece boyunca, örneğin Enns ve Steyregg’de münferit küçük yangınlar meydana geldi. Frankenmarkt’ta fırtına sırasında iki kamyon kafa kafaya çarpıştı. | ©DerVirgül

Yayınlama: 12.07.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.