Greve giden metal işçileri Viyana’da sokaklara indi

Avusturya’da metal işçileri toplu iş sözleşmeleri kapsamında uzlaşamayınca, işçiler uyarı grevine başladı. Metal sendikası ülkede diğer sektörlerin de maaş artışlarının belirlenmesinde lokomotif görevi görmekte.

Greve giden metal işçileri Viyana’da sokaklara indi

Metal işleme sektöründe Pazartesi’den Çarşamba’ya kadar yapılması planlanan uyarı grevleri başladı. Viyana’daki asansör montajcıları, Avusturya Sendikalar Federasyonu [ÖGB] Başkanı Wolfgang Katzian ve İşçi Odaları [AK] Başkanı Renate Anderl’in de katılımıyla 07:00 ile 10:30 saatleri arasında Triester Strasse’de bir kamu çalışması toplantısı ile başladı. Pazartesi günü Pewag, Knorr Heid, voestalpine, Bosch, Blum, Otis ve Kone gibi şirketlerin her biri üç saat süreyle grevde olacak.

Salı günü Palfinger, Berndorf, Collini ve Otto Bock gibi şirketlerde uyarı grevleri yapılacak. Çarşamba günü ise BMW Motoren, Liebherr, Hella, Steyr Arms, Diamond Aircraft ve Rheinmetall MAN Military gibi şirketlerde iş durdurma eylemleri yapılacak.

Sosyal ortaklar sadece biraz daha yaklaşmıştı

Geçtiğimiz hafta Viyana Ticaret Odası’nda metal işçilerinin yeni toplu iş sözleşmesi için sekiz saat süren müzakerelerin ardından sosyal taraflar anlaşmaya biraz daha yaklaştı. Sendikalar yüzde 11.6’lık bir ücret ve maaş artışında ısrar etmeye devam ederken, işverenler bir defaya mahsus ödemelerle süsledikleri önceki yüzdelik artış oranlarını iyileştirdiler. Bir yıllık anlaşmaya ek olarak, metal işleme endüstrisinin ticaret birliği de iki yıllık bir anlaşma sundu.

PRO-GE baş müzakerecisi Reinhold Binder, Pazar akşamı “ZIB2” programında “özellikle en düşük ücret kategorilerindeki çalışanlar için enflasyon oranının altında” bir toplu iş sözleşmesini reddetti. Ayrıca “sözleşmenin unsurlarını ek süreye dönüştürebilmek” gibi “diğer parametreler de önemli”. Önde gelen sendikacı, bunun “sipariş güçlükleri yaşayan” şirketlere yardımcı olacağını söyledi. Binder, perşembe günü yapılacak beşinci tur görüşmelerde işverenlerden “adil ve makul bir teklif” istiyor.

Knill işverenlerin tek seferlik ödemeleri içeren teklifini savunuyor

Metal İşleme Sanayi Federasyonu [FMTI] Başkanı Christian Knill, Pazartesi günü Ö1’in “Morgenjournal” programında işverenlerin tek seferlik ödemeleri içeren teklifini savundu. Knill, “Bu aynı zamanda şirketlere kalıcı ve sürekli zarar vermememizle de ilgili” dedi. Sektör ekonomik durgunluktan etkilenmektedir ve çok yüksek bir toplu iş sözleşmesi, bir yer olarak cazibesini yitirmesine ve iş kayıplarına yol açacaktır. Knill, mevcut toplu iş sözleşmesi teklifinin “şirketler için hemen hemen uygulanabilir” olduğunu söyledi. İşveren temsilcisi, sendikanın tek seferlik ödemeleri reddetmesine çok az sempati duyuyor. Bu tür uygulamalar örneğin Almanya ve İskandinavya’da mevcut.

Metal sektöründeki grev istatistikleri yakın geçmişte iki büyük iş bırakma eylemi yaşandığını gösteriyor: 2011 yılında 100.000 çalışanı olan yaklaşık 200 şirkette, 2018 yılında ise 70.000’den fazla çalışanı olan 240’tan fazla şirkette grev yaşandı.|© DerVirgül

Yayınlama: 06.11.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.