18/24 Ocak Arası Karantina Yönetmeliğinin Çıkmazı

Avusturya’da 18 Ocak ila 24 Ocak arasındaki süreçte, sadece ücretsiz kitle Antijen testlerine katılan ve negatif bir sonuç elde edenler, karantinadan etkilenmeyecek, kafe-restoran ve mağazalardan alışveriş yapabilecek. Diğerleri ise, yaşam ihtiyaçlarını karşılamak ve işe gitmek için sokağa çıkabilecekler. Peki bunu hangi kurum denetleyecek? Denetleme yetkisi işletmelere verildi – Peki işletmeleri kim denetleyecek?

18/24 Ocak Arası Karantina Yönetmeliğinin Çıkmazı

Adem Hüyük 

Üçüncü korona kısıtlamaları, 26 Aralık 2020 – 24 Ocak 2021 arası geçerlidir – ancak bu süreyi 18 Ocak tarihine indirmek mümkün.

26 Aralık’ta fiilen başlayan ve 17 Ocak gece yarısı sona eriyor, ancak yalnızca bu ondan iki gün önce (15, 16 Ocak) ücretsiz korona testinden negatif test sonucuyla geçenler için olanaklıdır.

Kitle testlerine katılmayanlar, tam temas kısıtlamalarından daha fazla etkilenir ve yalnızca işe gitmelerine ve daha yüksek kaliteli bir FFP2 koruyucu maske ile günlük alışveriş yapmalarına izin verilecek.

Vatandaşı Kim Denetleyecek?

Avusturya İçişleri Bakanı Karl Nehammer (ÖVP), verdiği bir röportajda konuya dair, öncelikle işletmecilerin kendilerinin bu denetimi yapacağını, bunun yanı sıra Ticaret Odası (WKÖ) ve iş müfettişliğinin sorumluluğunda olduğunu söyledi. 

Nehammer, polisin korona test kontrollerini ‘’rastgele’’ yapacağının altını çizdi. 

İşletmeciler Kontrol Edecek – İşletmecileri Kim Kontrol edecek?

Korona kapsamında uygulanan karantina sürecinde en çok zarar gören sektör şüphesiz gastronomi olmuştur.

Sosyal yaşamın bir parçası olan kafe ve restoranlar, kapısına ilk kilit vurulan yerler oldu. 

İnsanların en çok bir araya geldiği alanlar olan bu sektörde çeşitli uygulamalar gündeme gelmiş, ancak başarı pek sağlanmamıştır. 

İkinci karantina sürecinde, kafe ve restoranlara getirilen müşteri kayıt sistemi, ilk günlerden itibaren, işletmecilerin kendilerinin doldurduğu veya müşterilerin yanlış beyanda bulundukları görülmüştü.

Müşteri kayıt sisteminin denetlenmesi Ticaret Odası (WKÖ) tarafından yapılmaktaydı. 

Korona takip sistemine katkı sağlaması ve korona kümelenmesinin önüne geçmek için uygulanan, müşteri verilerinin toplanması başarısız olunca, bir süre sonra işlevsizleşti ve unutuldu. 

Şimdi, bir haftalık karantina sürecinde test olduğuna dair bir belge ibraz edemeyenler, kafe-restoran ve mağazalardan alışveriş yapamayacak – Ve bunu işletmeciler ve WKÖ denetleyecek. 

Karantina süreçlerinde WKÖ’nün açıklamalarının tamamına bakıldığında, bunun pek sağlıklı bir karar olmadığını anlamamız çok zor değil. 

Zira Ticaret Odası, işletmelerde maske zorunluluğunun bile, satış kaybına neden olduğunu savunmuş ve bunun yumuşatılmasını talep etmiştir.

Ayrıca, bir yıl içerisinde 8 Milyar Euro ticaret kaybından bahseden WKÖ’nün denetlemelerde ne kadar özverili olacağı da düşündürücü. 

Ticaret odasının karantina sürecindeki tavrı, işletmelerde daha belirgin olması kaçınılmaz.

Şöyle ki, neredeyse bir yılın üçte biri kadar süre kapalı olan gastronomi sektörü, nasıl ki müşteri verilerinin toplanması yönetmeliğini işlevsizleştirdiyse, korona test sonuçlarının ibraz edilmesi yönetmeliğini de işlevsizleştirecektir. 

Öte yandan bunun teknik olarak nasıl yapılacağına dair de bir çözüm sunulmamıştır.

Bir kafeye girişte, kapıda bir garson bekleyip test sonucunu mu soracak?

Yoksa masaya oturup sipariş almaya gelen garsona önce test sonucunu mu ibraz edecek?

Bir başka sorun ise, ücretsiz yapılan Antijen testlerinin geçerlilik süresi 24 saat olduğu verilen test sonuçlarında yazmakta.

Bu durumda bu test sonucu bir hafta geçerli mi sayılacak? 

Hükümetin dolaylı yoldan vatandaşları,  ‘’kendi deyimiyle Antijen testlerini yapmaya teşvik etmek’’ amaçlı bu karantina süreci, beraberinde yine denetimsizliği ve yasal bilinmezliği doğuracağı kaçınılmaz gibi görünüyor (…) |der virgül 

© Bild: virgül

Yayınlama: 28.12.2020
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.