Avusturya’da bir orta okulda kız çocuklarının açık kıyafet giymesi yasaklandı

Göbeksiz tişörtler, atletler ve aşırı kısa şortlar Salzburg’daki bir ortaokulda gelecekte XXL tişörtlerle kapatılacak. Okul müdiresi tarafından ilan edilen kıyafet yönetmeliği şimdiden tartışma yarattı…

Avusturya’da bir orta okulda kız çocuklarının açık kıyafet giymesi yasaklandı

Salzburg’un Flachgau bölgesindeki bir ortaokulda, müdire tarafından kız öğrenciler için yayınlanan kıyafet yönetmeliği heyecan yaratıyor: göbeksiz gömlekler, atletler ve “aşırı kısa” şortlar istenmiyor.

Salzburg medyasının Perşembe günü öğleden sonra internet üzerinden bildirdiğine göre, kurallara uymayan kızlara okul tarafından XXL tişörtler verilecek ve bu tişörtleri derslerde giymeleri gerekecek.

Salzburg’daki okulda kızlar için kıyafet yönetmeliği tartışması

“Göbeksiz tişörtler, askılı tişörtler ve aşırı kısa şortlar sadece okulda istenmemekle kalmıyor, aynı zamanda bu giysiler uygunsuz ve aşırı cinselleştirme riski taşıyor” ifadelerinin yer aldığı velilerin mektubu sendika aracılığıyla kamuoyunun dikkatine sunuldu.

“Fuck You” gibi yazılar içeren giysilerin de uygunsuz ve aynı zamanda kışkırtıcı olduğu belirtiliyor. Müdire, “Tüm bu uygunsuz kıyafet aksilikleri için, kızların uymaması halinde dersler sırasında giyilecek nötr XXL gömlekler satın aldık” diye yazıyor.

ÖGB ‘gerçek bir skandal’

Avusturya Sendikalar Birliği ÖGB bölgesel kadın örgütü başkanı Petra Berger-Ratley “gerçek bir skandaldan” söz ediyor. “Ortaokuldaki genç kızlara kıyafetleriyle cinsel tacizi kışkırttıklarını öğretmek dipsiz bir küstahlıktır.” Okul müdiresi daha ziyade erkeklerle ve kendi öğretmenleriyle kadınlara ve genç kızlara karşı uygun davranışlar hakkında konuşmalıdır. “Burada vahim bir şey oluyor: ergenlik çağındaki kızlara, uygun şekilde giyinmedikleri takdirde gelecekte istenmeyen cinsel eylemlerden (veya daha kötüsünden) kendilerinin bile sorumlu olabileceği telkin ediliyor. Bu birinci sınıf bir fail-kurban tersine çevirmesidir.”

Sendika mektubu Salzburg eğitim müdürlüğüne gönderdi.|©DerVirgül

Yayınlama: 29.06.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.