Avusturya’da “32 saatlik çalışma haftası” tartışması alevleniyor

Haftada 40 saat normal çalışma saati geçerli olan Avusturya’da, Sosyal Demokrat Parti [SPÖ] lideri Andreas Babler’in haftada 32 saat çalışma planına, işverenlerden sert tepkiler geldi.

Avusturya’da “32 saatlik çalışma haftası” tartışması alevleniyor

Avusturya’da haftada 40 saat normal çalışma saati geçerlidir, fakat birçok toplu sözleşmede bu süre 38,5 saat olarak kısaltılmıştır. İşçiler 40 saatten fazla çalışıyorlarsa, o zaman fazla mesai söz konusudur. Fazla mesai için en az yüzde 50 fazla ücret ödenmek zorundadır.

SPÖ lideri Babler 32 saatlik hafta talebini yineledi

Babler cumartesi günü “Journal zu Gast” (Ö1) programında haftada 32 saat çalışma talebini yinelemiş ancak uygulamanın bir çırpıda olmaması gerektiğini vurgulamıştı. Babler, 1970’li yılların başında sosyal taraflarla sektörel bazda beş yıllık bir planın müzakere edildiği çalışma süresinin azaltılması tartışmalarına atıfta bulundu. Genel olarak, yani tüm sektörlerde, Babler önümüzdeki “sekiz, dokuz yıl” içinde “çalışma süresinin azaltılmasında büyük bir adım” atılacağına inanıyor.

İş dünyası temsilcileri SPÖ lideri Andreas Babler’in haftada 32 saat çalışma planına karşı çıktı. Avusturya Ticaret Odası [WKÖ] Başkanı Mahrer “tüm ülke için bir dramdan” söz ederken, Babler ise sendikalardan destek görüyor. IHS Başkanı Holger Bonin’e göre sektörlere göre bir ayrım yapılmalı.

Avusturya Federal Ekonomi Odası Başkanı Harald Mahrer, pazartesi günü Ö1-Morgenjournal’a verdiği demeçte, haftada 32 saatlik çalışma süresinin getirilmesi nedeniyle işgücü sıkıntısı yaşanmasından korkuyor.

WKÖ Başkanı 32 saatlik hafta nedeniyle 230.000 kişinin işsiz kalacağı uyarısında bulundu

WKÖ Başkanı Mahrer, haftada 32 saatlik çalışma süresinin doldurulamayan iş sayısını iki katına çıkaracağını düşünüyor. “Yıl boyunca hesaplandığında, bu 434 milyon saatin çalışılmayacağı anlamına geliyor. Bu da doldurulamayan 230.000 iş anlamına gelir ve bu da tüm ülke için bir dram olur,” diye uyarıyor Mahrer. Demografik gelişmeler nedeniyle sorun önümüzdeki on yıllarda daha da kötüleşecektir diye ekliyor.

İnsanlar en az şimdiki kadar çalışmak zorunda kalacak ve birçoğu da daha fazla çalışmak isteyecek. Mahrer, “Brütten daha fazla net gelir elde edilirse insanlar daha fazlasını yapmaya istekli olurlar” dedi. İşgücü açığıyla başa çıkabilmek için çocuk bakımının “büyük ölçüde” yaygınlaştırılması ve Avusturya’da çalışmak isteyenlerin ülkeye gelmelerinin kolaylaştırılması gerektiğini söyledi.

32 saatlik hafta: Sendikadan destek

Avusturya Sendikalar Birliği [ÖGB] lideri Katzian da Ö1’e verdiği demeçte “Eğer bir eksiklik varsa, bunun henüz gerçekleşmemiş olan çalışma saatlerinin azaltılmasından başka nedenleri de vardır” diyerek şu anda 110.000 boş pozisyona karşılık 310.000 işsiz olduğunu söyledi. Gerekli personeli bulmak istiyorlarsa daha iyi koşullar sunmak işverenlerin sorumluluğundadır dedi.

FSG sendikacısı ve SPÖ sosyal sözcüsü Josef Muchitsch de aynı şeylere dikkat çekti. Muchitsch bir basın açıklamasında “Elbette bu [çalışma saatlerinin azaltılması] bir gecede olmaz, birkaç yıl sürer ve sektöre özgüdür – WKÖ Başkanı Mahrer bunu çok iyi biliyor, bu nedenle çalışma saatleri hemen azaltılırsa işgücü sıkıntısı yaşanacağına dair verdiği rakamlar tamamen olumsuz bir propagandadır” dedi.

Avusturya Katolik İşçi Hareketi [KABÖ] de “çalışma saatlerinin gözle görülür bir şekilde azaltılmasını” talep etti. Yapılan açıklamada, bunun ücretli ve ücretsiz işlerin daha iyi dağılımına, “Kilise ve topluma gönüllü katılıma” ve “genel olarak daha sağlıklı bir yaşama” olanak sağlayacağı belirtildi.

IHS, çalışma saatlerini azaltırken sektörlere göre farklılaştırma yapılması çağrısında bulunuyor

İleri Araştırmalar Enstitüsü [IHS] başkanı da Ö1-Mittagsjournal’a yaptığı açıklamada çalışma saatlerinin azaltılmasında sektörler arasındaki farklılıkların göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı. Bilgi işlerinde ya da bilişim sektöründe çalışma saatlerinin azaltılması, örneğin bakım ve sağlık sektörlerine kıyasla çok daha kolay uygulanabilir. Şirketlerin bir azaltmaya ne kadar iyi adapte olabileceği de hıza bağlıdır – yani azaltmanın bir hamlede mi yoksa birkaç yıl içinde küçük adımlarla mı uygulanacağına.

Ekonomik Araştırma Enstitüsü [Wifo9 kısa bir süre önce yaptığı bir çalışmada, çalışma saatlerinde ücret telafisi olmaksızın yüzde 3,5’lik bir azalmanın gayri safi yurtiçi hasılayı [GSYH] yüzde 0,9 oranında azaltabileceğini hesapladı – tam ücret telafisi ile yüzde 0,8’lik bir eksi tahmin edildi.

Sektöre bağlı EcoAustria enstitüsü de bu konuda hesaplamalar yaptı: Eğer çalışma saatleri ücret telafisi olmaksızın haftada 32 saate düşürülürse, ilk yıl gayrisafi yurtiçi hasıla [GSYH], model varsayımlarına bağlı olarak, indirimsiz tahmine göre yüzde 4,7 ila 6,5 arasında daha düşük olacaktır. Tam ücret telafisi ile öngörülen açık yüzde 6,8 ila 9,6 arasında olacaktır.

Avusturya İstatistik Kurumu’na göre, Avusturya’daki şirketler 2023’ün ikinci çeyreğinde 214.000 boş pozisyon bildirmiştir – bunların 123.800’ü işe alım için Kamu İstihdam Servisi’ne [AMS] bildirilmiştir. Temmuz ayında 310.582 kişi Kamu İstihdam Servisi’ne [AMS] işsiz veya eğitimde olarak kaydedildi. | ©DerVirgül

Yayınlama: 14.08.2023
Düzenleme: 14.08.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.