Kamu sektörü inşaat sektörünü krizden kurtarıyor

Avusturya genelinde inşaat sektöründe 40.000’den fazla şirkette 350.000 kişi çalışıyor. Sektöre göre, artan hammadde ve ücret maliyetlerinin yanı sıra yüksek kredi faiz oranları nedeniyle özellikle özel binalara yönelik siparişlerin sayısı azalıyor. Bu nedenle büyük kamu projeleri şu anda şirketler için özellikle önemli.

Kamu sektörü inşaat sektörünü krizden kurtarıyor

Salzburg ve Saaldorf’taki (Bavyera) şirketleri yöneten müteahhit Matthias Moosleitner, Salzburg’un ana tren istasyonu yakınındaki Eyalet Hizmet Merkezi’nin (LDZ) yıkımı ve yeni inşaatı gibi büyük kamu şantiyelerinin şu anda inşaat sektörünü ayakta tuttuğunu, çünkü diğer alanların zayıfladığını söylüyor.

Moosleitner, “Yerel ev inşaatçıları neredeyse tamamen yok oldu. Neredeyse yüzde 90 eksi diyebilirim. Şu anda kimsenin buna gücü yetmiyor. Gayrimenkul geliştirme şu anda yarısını oluşturuyor – düşüş eğiliminde, çünkü mevcut koşullarda bir daire alabilecek müşteri de yok” diyor. Şirket cirosunun dörtte üçünü Salzburg’da yapan Moosleitner, kamu sektörü altyapı inşaatının önceki yıllarda olduğu gibi nispeten iyi durumda olduğunu söylüyor.

Büyük projeler müteahhitler için temel kapasite kullanımını sağlıyor

Werfen’deki (Pongau) Salzach enerji santrali Stegenwald’ın inşaatı gibi büyük sözleşmeler son derece önemlidir. “Özellikle de iki yıl önceden temel iş yükünü garanti altına aldığınızı söyleyebildiğiniz şu dönemde. Geleceğe gönül rahatlığıyla bakabilirsiniz” diyor Moosleitner.

İşgücü sıkıntısı ve sübvansiyonlu konutlar yavaşlatıyor

Salzburg’un inşaat sektöründeki özel bir durum, özellikle eski şehirdeki dönüşümler ve yenilemelerdir. Burada siparişlerde bir düşüş belirtisi yok. “Sipariş defterlerimiz dolu, ancak sorun daha çok sübvanse edilen konut inşaatlarının yapılmaması. Tabii ki şirketler bu konuda sıkışmış durumda,” diyor kentin inşaat ustası Harald Haubner.

Özellikle uzmanlaşmış firmalar arasında kalifiye eleman sıkıntısı yaşanıyor. İlave işçi bulmak neredeyse imkansız. Haubner, “Şu ana kadar çok iyi durumdayız – çalışan eksikliği dışında” diyor.

LDZ ve enerji santrali 290 milyon Euro’luk ciroyu garanti ediyor

Bu nedenle yerel inşaat sektörünün en popüler müşterilerinden biri şu anda kamu sektörü. Eyalet inşaat müdürü Daniel Burtscher, Eyalet sözleşmelerinin öneminin farkında: “Eyalet hizmet merkezi elbette yüzyılın projesi. Bina inşaatı sektöründe bir benzerinin daha olacağını sanmıyorum. Son yıllarda yol altyapısına büyük yatırımlar yaptık. Bu seviyede kalacağımıza inanıyorum” diyor Burtscher. İki rakam bu büyük kamu ihalelerinin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor: Stegenwald enerji santrali için 90 milyon Euro harcanacak. Yeni Eyalet hizmet merkezi 200 milyon Euro’ya mal olacak.| ©DerVirgül

Yayınlama: 03.09.2023
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.