Suriyeli Olarak Sığınma Talebinde Bulunan Aile Türk Çıktı!

Avusturya Salzburg Eyaleti Emniyeti, 2019 yılında yapılan sosyal dolandırıcılık raporunu açıkladı. Raporda, 30 bin Euro değerinde arabası olan sığınmacıdan, yurt dışında yaşayıp işsizlik maaşı alanlar yer aldı.

Suriyeli Olarak Sığınma Talebinde Bulunan Aile Türk Çıktı!

Avusturya Salzburg Eyaletini kapsayan, sosyal dolandırıcılık soruşturmasında, eyalet bazında 62 vaka sosyal istismar yapıldığı ortaya çıkartıldı.

Emniyet güçleriyle, sosyal kurumların arasında koordineli bir çalışma sonucu ortaya çıkartılan dolandırıcılık vakaları, Asgari gelir (Mindestsicherung), İşsizlik maaşı (Arbeitslosenversicherungsgesetzes) ve Avrupa Sosyal Fonu Sosyal Güvenlik Yasası (AB sübvansiyon dolandırıcılığı) alanlarından yapıldığı tespit edildi.

Şu anda, sosyal güvenlik yardımlarından kaynaklanan toplam zarar, Avusturya Cumhuriyeti’nin ve özellikle Salzburg’un zararına 1.010.336.44 Euro olarak gösterildi.

Somut bir ifadeyle, sosyal hizmet alıcılarının “ilgili makamlardan mal varlıklarını sakladığı, kayıt dışı çalışarak, paralel olarak işsizlik maaşı aldıkları ya da sosyal yardımlardan yararlandığı süre zarfında yurtdışında yaşadıkları” gibi vakalar ön sıralarda yer almakta.

Bu insanların, gelirlerini bildirmeleri ve kişisel varlıklarını geçimleri  için kullanmaları gerekmekteydi.

Buna ek olarak, istismar suçları “yasadışı sağlık hizmetlerini kapsamında” e-kartlar da araştırıldı.

Türk Aile , Suriyeliyim Dedi

2015 mülteci dalgasının yoğun yaşandığı süreçte iltica eden bir Suriyeli ailenin, aslında Türkiye kökenli bir aile olduğu Mart 2019’da ortay açıktı.

Eylül 2015’te Balkan güzergahı üzerinden mültecilerin akışı ile Avusturya’ya gelen ve Salzburg’da uluslararası sığınma talebinde bulunan bir aile, Mart 2019’da “sığınma prosedüründe başarı şansını arttırmak için Suriyeli olduğunu söyleyen bir Türk ailesi olduğu ortaya çıktı.

Bu aileye Mart 2019 tarihine kadar, 156.321.50 Euro ödendiği belirtildi.

Polisin belirttiği bir başka örnek, bir polis karakolunda açığa çıkartıldı.

30.000 € değerinde Mercedes marka araçla, bir polis karakoluna gelen ve bir hırsızlık ihbarında bulunan bir Iraklı sığınmacıyla ilgilidir. Sığınmacısı birinci dereceden yardımlardan yararlandığı görüldü.

Öte yandan, Avusturya’ya mevsimlik veya sezonluk çalışmak için gelen işçilerin, işlerinin sona ermesinin ardından, hakları olan işsizlik maaşı almak için müracaatta bulundukları ama, maaş bağlandıktan sonra, kendi ülkelerine döndükleri tespit edildi. Yasa gereği, işsizlik maaşı veya farklı sosyal yardım kullanıcıları, Avusturya’da ikamet ettikleri sürece bu haklardan yararlanabilmekteler.

1 Milyon Euro Dolandırıldı

Salzburg Federal Ceza Polis Bürosu tarafından Ocak 2019’un başında kurulan araştırma bürosu, bu güne kadar yaklaşık 1 Milyon Euro’luk sosyal dolandırıcılık tespit ettiği söylendi. (virgül.at)

Yayınlama: 26.07.2019
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.