Kaybolan dağcıların aranmasının saat ücreti 1000 Euro

Avusturya’da kaybolan dağcıları 15 saat arayan ve bulan kurtarma ekibi, dağcılardan 20.000 Euro’nun üzerinde ücret talep etti. Kötü hava koşullarında yola çıktıklarından, polis birimleri de ücret talep ediyor.

Kaybolan dağcıların aranmasının saat ücreti 1000 Euro

Üç adam, çok kötü hava tahminlerine rağmen tamamen yeni bir rota üzerinden ilk tırmanışı yapmak istedi. Gece yarısı ne yapacaklarını bilemeyince acil arama yaptılar. On iki dağ kurtarıcısı ve bir Alp polis memuru yoğun kar yağışına tırmandı ve 15 saat sonra Çekleri hipotermiden kurtarmayı başardı. Helikopter kötü hava nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı.

Büyük ölçekli operasyonlar için bin Euro saatlik ücret

Her durumda, dağcılar şu anda dağ kurtarma ekibi ve polisten gelen bir faturayla karşı karşıya. Saatlik ücretler eyaletten eyalete büyük farklılıklar göstermektedir. Bu durumda söz konusu olan Doğu Tirol’dür. Üç Çek, kurtarma sigortası olmaması durumunda 20.000 Euro’nun üzerinde kurtarma maliyetiyle karşı karşıya kaldı.

Kals yerel ofisinden Peter Tembler, Tirol dağ kurtarma hizmetinin masrafların tamamını tahsil edeceğini söylüyor: “Saatlik ücretler sabit bir ücret üzerinden tahsil edilecektir. Bu olay büyük bir operasyondu çünkü ondan fazla dağ kurtarıcısı görev almıştı. Saatlik ücretler 1.000 Euro’nun biraz üzerinde.” Çeklerden 15.000 Euro’nun üzerinde ücret alınıyor. Avusturya genelinde geri kazanım maliyetlerine ilişkin tek tip bir hesaplama mevcut değildir. Karintiya’daki sabit oranlar Tirol’dekinden daha düşüktür.

Alp polisi de operasyonlar için ücret alıyor. Bir üye hafta sonu Großglockner’daydı. Klagenfurt’tan gelen helikopter de havalandı ancak kötü hava koşulları nedeniyle geri dönmek zorunda kaldı. Alp polis memurundan operasyon saati başına yaklaşık 20 Euro, polis helikopteri için ise dakika başına 60 Euro ücret alınıyor. Bir buçuk saatten fazla bir süredir yoldaydık. Tirol Alp Polisi’nden Matthias Ausserdorfer’e göre, bu özel vakada bu miktar yaklaşık 5.500 Euro’ya tekabül ediyor.

Mahkeme ağır ihmal kararı verdi

Alplerdeki polis operasyonlarının faturalandırılması, Güvenlik Polisi Kanunu’nda dağdaki kurtarmadan farklı şekilde düzenlenmiştir. Birinin ödeme yapmasının ön şartı ağır ihmaldir. Bu konuda üç Çek’in de dahil olduğu bir mahkemenin karar vermesi gerekiyor. Üç dağcı hava koşullarını bildikleri halde tırmandıklarından dolayı, ağır ihmal kategorisine girdikleri söyleniyor. | ©DerVirgül

Yayınlama: 08.01.2024
Düzenleme: 08.01.2024
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.