Gülme Gazı Soluyan 17 Yaşındaki Kız Öldü

Avusturya’nın Graz kentindeki çocuk kliniğinde gülme gazını soluyan 17 yaşındaki bir kız çocuğu hayatını kaybetti. Savcı soruşturma başlattı. Peki nedir gülme gazı? Neden Tehlikelidir?

Gülme Gazı Soluyan 17 Yaşındaki Kız Öldü

17 yaşındaki bir Sloven, bu hafta başlarında Graz’daki bir arkadaşını ziyaret etti.  Geri döndüğünde aniden ebeveynlerinin Graz’daki Merangasse’deki evinde bayıldı ve bir gün sonra çocuk kliniğinde öldü.  

(Ölüm nedeninin tam olarak belirlenmesi için, araştırmacılar toksikolojik raporu bekliyor.)

İhmal Ve Cinayet Soruşturması

Ölüm nedeni muhtemelen aşırı dozda nitröz oksitti olarak tahmin edilirken, Graz savcısı Hansjörg Bacher’in sözcüsü iki kızın kapsüllerden çıkan gazı soluduklarını doğruladı.  

Savcı sözcüsü ayrıca, “şimdilik bilinmeyen kişilere karşı ihmal sonucu cinayet soruşturması başlattık”. Dedi. 

Doktorlar, vücutta oksijen eksikliğine yol açan bu son derece tehlikeli eğilim konusunda uyarıda bulunurken, Savcılığın nihai otopsi sonucunu beklendiği vurgulandı. 

Diğer İlaçlarla Kombinasyon Tehlikeli

17 yaşındaki bayıldıktan sonra kurtarma görevlileri tarafından yeniden hayata döndürüldüğü ancak, bunun yeteli gelmediği kaydedildi. 

Öte yandan, Polis dairede esrar bulunduğunu belirtti. 

Psikiyatrist Manfred Walzl, “Gülme gazı bir tür halüsinojendir diyerek, algıyı değiştirir, daha mutlu hissetmeyi sağlar, acıyı bastırabilir ve fanteziler geliştirebilir.” Bilgisini verdi. 

Ayrıca, diğer ilaçlarla kombinasyon hızla yaşamı tehdit eden bir senaryoya yol açabilir dedi.

Gülme Gazı Nedir?

Gülme gazı olarak bilinen bileşik Nitröz Oksit veya Nitröz olarak adlandırılır. IUPAC (International Union of Pure and Applied Chemistry), bu gaza Dinitrojen monoksit adını vermiştir. Kimyasal formülü ise N2O’dir. Oda sıcaklığında renksiz bir gaz olan gülme gazı, yanıcı değildir. Hafif metalik bir tadı ve kokusu vardır ve ilk olarak 1722 yılında Joseph Priestley tarafından sentezlendikten sonra yaklaşık 300 yıldır kullanılmaktadır. Ancak 1790’lara kadar eğlence amacı ile kullanılmamıştır.

Sağlık Riskleri

N2O, anestezi ve ağrı kesici olarak tıpta uzun zamandır kullanılmaktadır. N2O vücudun opiat molekülün üretilmesini sağlayarak etkili bir ağrı kesici işlevi görmesini sağlar.

Aslında uzun yıllar boyunca zararsız olduğu düşünülmüştür ancak son yıllarda yapılan araştırmalardan elde edilen bulgular, N2O’nun bazı zararları olduğu konusunda tartışma başlatmıştır. 

Yeterli kanıt olmasa da N2O’nun nörotoksik olduğu ileri sürülmektedir. Bunun yanı sıra anestezik özelliklerinin de felce neden olabileceğinden şüphe edilmektedir.

N2O solumak, hipoksi (yani beyinde oksijen yetmezliği) riskinin doğmasına neden olur. Üstelik 10 dakika boyunca N2O’nun sürekli solunmasının ölümcül sonuçlara yol açabileceğini gösteren araştırma bulguları vardır.| virgül

Yayınlama: 03.02.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.