44 Yıl Çalıştığı Firma Tazminat Ödemek İstemedi

Avusturya’da bir işçinin, çıraklıktan başlayarak tam 44 yıl emek harcadığı inşaat firması, 56.000 euro’luk tazminatını ödemek istemedi.

44 Yıl Çalıştığı Firma Tazminat Ödemek İstemedi

Avusturya’nın Burgenland Eyaletinde 44 yıl çalıştığı inşaat firması el değiştirmesiyle işine son verilen ustaya, yeni patron kıdem tazminatı olarak üç aylık maaş bordrosu ile ödemek istedi.  

Güney Burgenland’ın yerlisi 1973’te şirkette duvar ustası olarak çıraklığa başladı.  Yıllar içinde bir inşaat ustası olmak için yükseldi.  44 yıl sonra artık yapamıyordu.  Engelli maaşı almaya başladı.  Bu aynı zamanda kıdem tazminatının ödenmesini de sağladı.  Ancak yeni patron bunu ödemek istemedi.

Hesapta üç aylık maaş

İnşaat ustasının işi, hesabında sadece üç aylık maaş ödenerek sona erdi. 

Bununla birlikte, uzun çalışma süresi nedeniyle, kendisine on iki aylık maaş ve dolayısıyla toplam brüt 56.000 Euro’nun biraz üzerinde bir maaş verilmesi gerekiyordu.  

İşvereni, çalışanı üç aylık maaşla kovmak istedi.  

Yeni mülkiyet yapısından dolayı kendisini ödeme yükümlülüğü altında görmemişti. Yani yeni firma yeni kurallar var diyerek, işçinin tazminatını ödemek istemedi. 

Ancak, kanun şirketin tüm hisseleri, iş ilişkisinin kıdem tazminatı da dahil olmak üzere tüm hak ve yükümlülükleri ile devredilmesi gerektiği konusunda açık madde ile çizilmiştir.

İşçi Odaları Mahkemeye Gitti

Burgenland İşçi Odaları Birliği (AK), işçi adına mahkemeye müracaat ederek, 44 yıl harcanan emeğin hesabını sordu. 

Mahkeme şirketin el değiştirmesinin çalışan için bir şey değiştirmediğini söyleyerek, işçiyi haklı buldu. 

İşveren özür dilememeye ve itiraz etmeye devam etti.  

Dava Viyana Yüksek Bölge Mahkemesi’ne gitti.  

Ama burada da karar açıktı. 

İşveren – brüt 42.000 Euro işçiye ödemek zorunda olduğuna hükmedildi. 

Burgenland İşçi Odaları Birliği (AK), bu gibi usulsüzlük yapıldığında veya benzeri veya sorularınız  varsa, (02682/740) ile iletişime geçmenizi öneriyor.| DerVirgül 

Yayınlama: 15.06.2021
A+
A-
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.